aalpileanusa.com

Utrota Varenda Jävel – Utrota Varenda JÄVel - E-Bok - Sven Lindqvist (9789100164911) | Bokus

January 8, 2023, 6:06 pm

Utrota varenda jävel - Unionpedia

Sven Lindqvist bok Utrota varenda jävel skapade stor debatt när den kom ut genom att visa att rasism är en del av det europeiska kulturarvet. Den blev en av de mest omdiskuterade böckerna på 90-talet. Nu blir boken tv-serie av den Oscarsnominerade regissören Raoul Peck. Serien kommer att utforska folkmord och de exploaterande delarna av europeisk kolonialism i ett hybridformat som kommer innehålla dokumentärt foto, arkivmaterial, animationer och manusbundna scener framförda av skådespelare. Josh Hartnett kommer spela huvudrollen i de skrivna delarna. "Min största utmaning hittills" "Det här projektet har varit min största utmaning hittills. Det tvingade mig att ifrågasätta inte bara vår gemensamma kunskap utan också min egen erfarenhet som filmskapare", sade regissören Raoul Peck i ett pressmeddelande. Serien är baserad på tre verk: Roxanne Dunbar-Ortizs An Indigenous people's history of the United states, Michel-Rolph Trouillots Silencing the past och Sven Lindqvists Utrota varenda jävel vars engelska titel Exterminate all the brutes också ger namn till tv-serien.

Ny!! : Utrota varenda jävel och Rasism · Se mer » Sven Lindqvist (författare) Sven Oskar Lindqvist, född 28 mars 1932 i Stockholm, är en svensk författare med professors namn. Ny!! : Utrota varenda jävel och Sven Lindqvist (författare) · Se mer »

Folkmord varken började eller slutade med förintelsen. Dagens främlingsfientlighet växer och det är viktigt att förstå dess historia för att skapa argument emot. En anad bokcirkel hyllade denna bok och författarens förmåga att först samla in ett gediget material och sedan förmedla budskapet utan att varken bli för akademisk eller för ensidig. Lindqvist återger materialet på ett skickligt sätt och belyser en mörk sida av mänskligheten vi sällan pratar om och som inte gemene man vet om. Betyget blev en nia vilket är ett av få höga betyg i vår cirkel. Detta är en bok som varje historielärare borde läsa i sin utbildning. Utrota varenda jävel ger en mer rättvis bild av koloniseringen och synen på lägre stående raser. Historieböckerna i skolan gör inte denna tid rättvis är det enda som nämns om om Stanley "Doctor Livingstone I presume" är att han hittade densamme. Det anmärks inget om hur många människor Stanley mördat på sin vansinniga väg genom Afrikas djungel för att hitta Livingstone. nu i efterhand går det att spekulera kring hur hade vår värld blivit om utvandringen från Europa skett till Afrika istället för Amerika.

  1. Stall fredrik persson
  2. Utrota varenda javelle
  3. Lasse Ekstrand: Utrota varenda jävel!
  4. MOHAMED OMAR: Utrota varenda jävel! Ny teveserie riskerar spä på hatet mot västvärlden – Life, Death and all between

Format E-bok Filformat EPUB med vattenmärke (1. 8 MB) Om vattenmärkning Språk Svenska Utgivningsdatum 2017-06-27 Förlag Albert Bonniers förlag ISBN 9789100164911 I dagens Sverige med tilltagande främlingsfientlighet och rasistiska övergrepp har Sven Lindqvists nya bok en skrämmande aktualitet. Titeln är ett eko från Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta. De tre orden framstår för Lindqvist som den drastiska sammanfattningen av vår världsdels framfart i den övriga världen. Precis som i hans två senaste böcker, Bänkpress och Ökendykarna, tar författaren med läsaren på en resa som på ett yttre plan går genom Saharaöknen och på ett inre, via drömmar och studier, tillbaka till barndom och ursprung. Kunskapen om folkutrotningarnas historia har aldrig saknats, konstaterar Lindqvist, vad som saknas är modet att inse vad vi redan vet och dra slutsatserna av det. Visa hela texten Frågor & svar Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av Genom att fortsätta godkänner du vår användning av cookies.